natur & skärgårdsfotograf mats lindfors - över 20 år med nöjda kunder

Om natur & skärgårdsfotograf Mats Lindfors

OM NATUR & SKÄRGÅRDSFOTOGRAF MATS LINDFORS

Fotograf Mats Lindfors har avbildat det vackra i Stockholms skärgård i över 25 år

Mlw72008 2291

År 2020 års stoltaste bildleverans gick till det storslagna praktverket ”Upptäck Sverige med Kronprinsessan Victoria” tillsammans med flera av Sveriges bästa naturfotografer. ”Svensk natur när den är som allra vackrast.”

Fotograf MAts Lindfors

"Jag älskar att fotografera de Svenska kustlandskapen"

Drev mitt eget galleri i Stockholms i sju år och har en egen bildbyrå sedan 2004. Exempel på kunder: WWF, IKEA, ICA, TV4, Sony Music, Skärgårdsstiftelsen, Båtnytt, Bonniers, Waxholmsbolaget, Stockholms läns landsting, kommuner, banker, konstföreningar och många många fler...  Och boken "Stockholm" till 2008 års Världsutställning med Kungens medverkan. Mina bilder har blivit sålda till följande länder: Brasilien, Danmark, England, Estland, Finland, Frankrike, Kina, Norge, Portugal, Sverige, Schweitz, Tyskland, USA.


Min brinnande passion för fotografi började redan i de tidiga tonåren

Bara fjorton år gammal köpte jag min första kamera, en rysk spegelreflex som hetta Zenit och blev direkt starkt passionerad av fotografi. Jag fotograferade kompisar, släktingar och gatumiljöer i stan. Ett år senare fick jag min första bild publicerad i Expressen, i en tävling där jag fick tredje pris. Saken var klar, jag behövde en båttre kamera och bytte till ett toppkameramärke jag avvänder än idag. 

Som tonåring tog mitt stora fotointresse tog all min fritid. Allt jag behövde lära, lärde jag mig via fototidningar och böcker. Och ett kort tag var jag med i Enskede fotoklubb.

Redan under skoltiden började jag att jobba som frilansfotograf och var initiativtagare till att starta föreningen "Svenska Bild" bara 18 år gammal. Föreningen startade snabbt en fotostudio med ett eget mörkrum i en källarlokal Bagarmossen.

1_0608_1907

Trettio år fyllda hittade jag skärgårdslandskapets magi

Men det skulle ta femton år till att hitta till det stora temat i mitt liv, skärgårdslandskapet. Det hände när jag flyttade från Stockholms innerstad till Tyresö-Brevik, ett skärgårdsområde 25 km sydost om stan.

En av mina konstnärsvänner lockade där med mig på en kort seglingstur ut till Nämdöfjärden i en mycket liten båt. Att få se dessa öar, vikar och fjärdar avlösa varandra så långt ögat kunde se, blev en stor, nästan magisk upplevelse för mig. Här fanns harmoni, dramatik, spänning, urkraft, och skönhet. Skärgårdslandskapet kom därefter att påverka mitt inre starkt.

1991 startades Mats Lindfors Skärgårdsfotografi

Det lyckosamma mötet mellan skärgården och mitt fotointresse resulterade i att jag startade företaget "Mats Lindfors Skärgårdsfotografi" 1991 och sålde runt 100.000 vykort på några år. Jag var tidigt ute med att visa bilder på internet, första webbgalleriet var tio bilder från Dalarö 1996. Antalet besökare ökade snabbt och det gjorde också antalet bilder.

Som ett resultat av framgången på nätet startade jag "Webbkusten.com" - galleri och bildbyrå - år 2004, som snabbt kom att bli en av de populäraste hemsidorna som handlar om Stockholms skärgård.

Drev ett eget fotogalleri på Södermalm i Stockholm i sju år

Intresset för mina bilder ökade hela tiden och många ville kunna se och köpa dom i verkligheten. Jag öppnade då "Galleri Mats Lindfors" på Södermalm 2008. Det var mycket spännande att få träffa dom som gillar mina bilder. I hela sju år hade jag galleriet i innerstaden. Sedan flyttade jag verksamheten ut till Tyresö och öppnade Mats Bildmarknad med printstudio & showroom. Från år 2020 jobbar jag enbart från min lilla faluröda stuga i skärgårdsnaturen. Och det fungerar alldeles utmärkt att ha motiven runtom mig.  

501106-6224
Logo 92004 4894 2 5 Guding 144px